Taalontwikkelingsstoornis: wat is het en hoe behandel je het?

Taalontwikkelingsstoornis: wat is het en hoe behandel je het?

maart 24, 2021 0 Door echotijd

Het is altijd de vreugde van elke ouder om hun kind voor het eerst te zien praten. Taalontwikkeling is in feite het belangrijkste teken dat jouw kind vordert zoals verwacht. Niet alle ouders kunnen hier echter van genieten. Sommige kinderen hebben meer tijd nodig om spraak te ontwikkelen en hoewel niet veel mensen over deze aandoening praten, komt het eigenlijk heel vaak voor.

Wat is een taalontwikkelingsstoornis?

Zoals je aan de naam kunt zien, is taalontwikkelingsstoornis of LDD een aandoening waarbij een kind moeite heeft met het ontwikkelen van spraak. Als je merkt dat het te lang duurt voordat je kind begint te praten, kan het in wezen erop wijzen dat ze moeite hebben om de benodigde woorden te vinden. Het goede nieuws is dat je je hier niet al te veel zorgen over hoeft te maken, omdat het kan worden behandeld.

Hoe LDD te behandelen

De beste manier om LDD te behandelen, is door middel van professionele spraak- of taaltherapie. Kinderfysiotherapie en andere cognitieve hulp kunnen ook nodig zijn om het kind te helpen spraak te ontwikkelen. Voordat je echter een therapeut zoekt, is het van vitaal belang om ervoor te zorgen dat LDD correct wordt gediagnosticeerd. Sommige kinderen doen er langer over om te praten, niet omdat ze een probleem hebben, maar gewoon omdat ze een beetje traag zijn om te leren.

Hoe je de juiste hulp kunt krijgen

Zoals hierboven vermeld, heb je een kinderpsychiater nodig om jouw kind met Taalontwikkelingsstoornis te helpen. Maar aangezien dit een zeer delicaat proces is, helpt het om de juiste experts te vinden. Hier zijn een paar tips:

  • Heeft de door jou gekozen therapeut voldoende ervaring met het werken met kinderen?
  • Hoe vaak denk je dat je de baby naar sessies moet brengen totdat het probleem is opgelost?
  • Heb je een second opinion over de LDD? Onthoud dat een juiste diagnose hier van groot belang is.

Taalontwikkelingsstoornis is niets om je voor te schamen. Je kan je kind vandaag de hulp geven die het nodig heeft.